top of page

Teknologi driver fremtidens helsetjeneste

I 2024 ble CheckWare Konferansen for første gang arrangert på Gardermoen, og samlet deltakere til to lærerike dager. Med foredrag fra ledende eksperter ble utfordringer og muligheter innen spesialisthelsetjenesten belyst, og teknologiens rolle i fremtidens helsetjeneste satt i fokus. Gjennom hele konferansen var budskapet klart - Teknologi må brukes smart, og endring av klinisk praksis er nøkkelen til en mer effektiv helsetjeneste.



Eksterne foredragsholdere på CheckWare Konferansen 2024
Eksterne foredragsholdere på CheckWare Konferansen 2024


Digitalisering og datadrevet utvikling

Rune Simensen, direktør for teknologi og e-helse i Helse Sør-Øst, åpnet konferansen med innsikt i hvordan teknologi, kunstig intelligens og digital hjemmeoppfølging kan forbedre pasientbehandling og sykehusdrift. Målet er at 30% av behandlingen skal skje hjemme innen 2030 – for en mer effektiv og pasientsentrert helsetjeneste.


Effektiv oppfølging med digitale verktøy

Ane Djuv fra Stavanger universitetssykehus presenterte hvordan digital pasientstyrt poliklinikk for ortopediske pasienter kan redusere unødvendige kontroller, øke pasienttilfredsheten og frigjøre ressurser for helsepersonell.


Innovasjon i psykisk helse

Bror Just Andersen viste hvordan LOVePROM og DelMedMeg gir strukturert feedback og kvalitetsforbedring innen psykisk helse og rus. Dette sikrer bedre pasientforløp og målrettet behandling.


Innsamling og forskning på innsamlede data via CheckWare

KariAnne R. Vrabel som er klinisk psykolog og forskningsleder ved Modum Bad, samt førsteamanuensis II ved Universitetet i Oslo, fulgte opp med sitt foredrag om innsamling og forskning av data innsamlet via CheckWare.


Hun var tydelig på hvordan det å se på data innhentet i behandlingsøyemed fint kunne brukes til forskning for å kunne tilby den beste formen for terapi til den enkelte pasient.


Digital hjemmeoppfølging

Anna Harmens og Lotte Sandberg Larsen fra OUS delte hvordan digital hjemmeoppfølging øker kvaliteten på helsetjenesten, gir fleksibilitet og møter utfordringer med pasienttilstrømning.


Banebrytende behandlingstilbud

Mage-tarmskolen ble presentert av Ingbjørg Bratland og Mari-Anna Holmefjord som Norges første heldigitale behandlingstilbud for IBS-pasienter. Dette tilbudet sikrer raskere hjelp og lik tilgang til behandling uavhengig av geografi.


Digital utredning av mage- og tarmsykdommer hos barn og ungdom

Dag Tveitnes, barnelege og PhD ved Stavanger Universitetssykehus, delte forskningen på diagnostiske utfordringer i barne-gastropoliklinikken. Med overlappende og kompliserte symptombilder har ventetidene vært lange, og ressursene brukt unødvendig.

Målet med prosjektet er å skille organiske og funksjonelle mage-tarmtilstander før innleggelse, slik at det som kan behandles i primærhelsetjenesten ikke belaster sykehuset. Resultatene fra forskningen er etterlengtet, og vi ser frem til å få mer innsikt.


Bruk av roboter og integrasjoner

Marita Frivåg fra Nordlandssykehuset og Silje Holmelid fra Haraldsplass Diakonale Sykehus delte erfaringer med automatisk utsendelse av skjema fra CheckWare via RPA (robotprosessautomasjon).


Marita forklarte hvordan tidsbruken for helsepersonell er redusert fra 10 minutter til 5 sekunder per pasient. Pasientene får digitale skjema, noe som sparer kostnader, reduserer fysisk belastning, og gir raskere svar som tidlig identifiserer helseutfordringer. Dette har også spart over én million kroner.


Silje viste hvordan data kan overføres til journalsystemet Orbit og kombineres fra ulike systemer, noe som åpner for bedre forskning.


Ventetid for ADHD-behandling redusert fra 1 år til 0 dager!

Kaja Asbjørnsen Betin, psykolog og prosjektleder ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, delte suksessen med LOVeCARE ADHD, et digitalt behandlingsprogram utviklet med CheckWare.


Med seks måneders erfaring kunne hun stolt fortelle at ventetiden for pasientene nå er eliminert. Pasienter kan starte egenbehandling umiddelbart etter henvisning, og resultatene har vært svært positive, med stor fleksibilitet for både pasienter og behandlere.


Psykoterapi i en digital hverdag – det virker!

There Brask-Rustad fra Vestre Viken delte sine erfaringer med bruk av videoterapi i psykoterapi. For hennes pasientgruppe, som ofte har somatiske plager, er videoterapi ofte foretrukket fremfor fysisk oppmøte.


Forskning viser at digital behandling har like god effekt som tradisjonell terapi, uten høyere drop-out-rate. Interessant nok er det ofte terapeutene som er mest bekymret for digitale løsninger – ikke pasientene.


Videoterapi gir fleksibilitet og tilgang til behandling der pasientene er, og det fungerer!


Hvordan måle effekten av digital hjemmeoppfølging

Amund Leinaas, spesialrådgiver ved Vestre Viken, delte innsikt om hvordan digital hjemmeoppfølging stadig øker, men at vi fortsatt mangler god nok dokumentasjon på effektene. Pasientene er som regel fornøyde og føler seg trygge, men for at digitale løsninger skal møte helsevesenets utfordringer, må de erstatte deler av den tradisjonelle behandlingen.


Leinaas understreket at teknologi er viktig, men at det først og fremst handler om å endre klinisk praksis. Hos Vestre Viken dokumenteres gevinstene fra digitalisering gjennom målinger som sparte timer, liggedøgn og inntekt for helsetjenesten. For pasientene måles tilfredshet, spart tid og redusert transportkostnad, i tillegg til lavere CO2-utslipp.


CheckWare-nære foredrag

I tillegg til kunnskap delt fra våre kunder, hadde vi selv flere foredragsholdere og foredrag, nemlig Eksportmaler, Integrasjon med kvalitetsregistre, Kunstig intelligens i CheckWare, Siste nytt og planer fremover, Arbeidslister for enklere prioritering og Hvordan lage gode tjenester i CheckWare.


Kort oppsummert; Teknologi driver fremtidens helsetjeneste


Så sett av 29. og 30. oktober 2025 – vi sees på The Hub i Oslo for neste CheckWare Konferanse!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page